Гліцин – властивості, роль в організмі та застосування

Гліцин – це ендогенна амінокислота, тобто така, яку людський організм здатний виробляти самостійно. Він може виконувати функцію нейромедіатора, а також брати участь у синтезі колагену, креатину та гему. Гліцин також може виконувати багато інших важливих функцій в організмі, починаючи зі сповільнення процесів старіння клітин і закінчуючи стимуляцією виділення гормону росту.
Що таке гліцин? У яких продуктах він міститься? Яку функцію виконує в організмі? Які симптоми та побічні ефекти цієї амінокислоти? Ми відповідаємо. Дізнайтеся про властивості гліцину!
Що таке гліцин?
Гліцин (інша назва – амінооцтова кислота) – це органічна хімічна сполука, яка є найпростішою ендогенною амінокислотою, що містить один атом водню в бічному ланцюгу із загальною формулою C2H5NO2. Це неполярна нейтральна сполука, яка не має електричного заряду і не вступає в реакції з водою.
Гліцин був відкритий у 1820 році французьким хіміком Анрі Браконно під час кислотного гідролізу желатину. Завдяки солодкому смаку його порівняли з глюкозою, звідси і назва, що в перекладі з грецької означає «glykys», тобто солодкий.
Організм людини здатний самостійно синтезувати гліцин з інших сполук, таких як холін, серин, треонін або гідроксипролін. Амінооцтова кислота також може постачатися в організм разом із їжею.
Гліцин, як білкова амінокислота, може у великих кількостях міститися в шкірі, сполучній тканині суглобів і м'язовій тканині. Сполука може складати близько 11% усіх амінокислот, що є в організмі, а близько 80% гліцину може використовуватися для синтезу білків.
Які є природні джерела гліцину?
Гліцин – це первинна амінокислота в колагені, яка є однією з трьох амінокислот, що зустрічаються в повторюваній формі трипептидів. Таким чином, колагенові білки можуть бути багатим джерелом гліцину в повсякденному раціоні. До хороших джерел гліцину також можна віднести:
- червоне м'ясо,
- червону сочевицю,
- птицю,
- яйця,
- капусту кале,
- натуральні йогурти,
- цвітну капусту,
- звичайну капусту,
- насіння соняшника,
- арахіс і волоські горіхи,
- пшеничні висівки,
- морепродукти,
- гарбузове насіння,
- рибу,
- рис і гречану крупу,
- сири,
- шпинат.
Гліцин – властивості. Яку роль він відіграє в організмі?
Гліцин може виконувати багато важливих функцій в організмі людини. Як амінокислота, він бере участь у синтезі білків, особливо у синтезі колагену, а отже, може підтримувати здоров'я кісток, суглобів і позитивно впливати на їхню еластичність.
Крім того, гліцин може виконувати роль нейромедіатора, який у центральній нервовій системі може регулювати прийом їжі, брати участь у координації рефлексів і підтримувати гомеостаз організму. Поза нервовою системою сполука може брати участь в імуномодуляції, зв’язуючись із хлорними каналами в мембранах лейкоцитів і макрофагів, тим самим пригнічуючи приплив кальцію.
Гліцин також може впливати на структуру та функціонування ферментів, впливаючи на гнучкість активних центрів, що дозволяє змінювати їхню конформацію.
Ця амінокислота є попередником у синтезі гему, а також порфіринів, креатину та глутатіону. Крім того, вона може зв’язуватися з жовчними кислотами і впливати на процеси травлення та всмоктування ліпідів.
Окрім цього, гліцин може виконувати наступні функції в організмі:
- захищати травний тракт від виразок та під час прийому сильних лікарських засобів;
- покращувати розумову працездатність та якість сну;
- зменшувати запальні процеси, пригнічуючи активацію транскрипційних факторів, прозапальних цитокінів і вільних радикалів;
- регулювати рівень електролітів – калію, кальцію та хлору;
- підтримувати імунну систему;
- регулювати роботу травної системи;
- уповільнювати старіння клітин;
- стабілізувати рівень цукру в крові;
- стимулювати виділення гормону росту;
- запобігати дегенерації суглобів і сухожиль;
- сприяти зниженню зайвої ваги шляхом зменшення запальних цитокінів і підвищення рівня адипонектину.
Гліцин – застосування
Гліцин може застосовуватися в багатьох сферах – у медицині, фармації та косметології.
Які основні напрямки використання цієї ендогенної амінокислоти?
Гліцин у медицині
Гліцин може використовуватися в медицині та фармації. Гліцин у таблетках можуть приймати (відповідно до рекомендацій та під наглядом лікаря) пацієнти з:
- цукровим діабетом – суплементація гліцином може покращити дію інсуліну, порушену при діабеті 2 типу;
- серцевою недостатністю – гліцин може покращувати здатність організму використовувати оксид азоту та знижувати артеріальний тиск;
- проблемами зі сном – амінокислота може заспокоювати мозок і сприяти засинанню;
- неврологічними розладами – гліцин може зменшувати тривожність, покращувати пам’ять і розумову працездатність;
- м'язово-суглобовими розладами – гліцин може захищати м'язи від виснаження та сприяти їхній регенерації;
- ожирінням і надмірною вагою – сполука може зменшувати запалення та збільшувати рівень адипонектину, що сприяє зниженню ваги;
- запальними захворюваннями кишечника – суплементація гліцином може зменшувати рівень прозапальних цитокінів у кишечнику та сприяти відновленню його слизової оболонки, а також знижувати колонізацію патогенних бактерій.
Цей харчовий додаток також використовується в терапії шизофренії.
Гліцин у косметології
Гліцин також знаходить своє застосування в косметології. Ця амінокислота може проявляти антивікові властивості та позитивно впливати на стан волосся.
Гліцин входить до складу косметичних засобів із антивіковою, зміцнювальною та розгладжувальною дією. Він може регенерувати та живити шкіру, забезпечуючи їй пружність і еластичність. Крім того, гліцин застосовується у продуктах для догляду за волоссям, зменшуючи їх електризацію та сприяючи гладкості. Його також використовують у процедурах естетичної медицини.
Гліцин може також допомагати боротися з недоліками шкіри, такими як акне, атопічний дерматит, пігментні плями чи схильність до розширених капілярів.
Гліцин у спорті
Гліцин – це амінокислота, яка може бути попередником у синтезі креатину, сполуки, відповідальної за транспорт енергії ATP до м'язів. Креатин може заповнювати м'язові клітини, а отже, гліцин опосередковано сприяє їхньому зростанню та покращенню гіпертрофії. Крім того, гліцин може стимулювати вироблення стероїдних гормонів.
Ця амінокислота також необхідна для виробництва колагену, який є компонентом суглобів і зв'язок. Наявність колагену, а отже, і гліцину, може сприяти еластичності, міцності та правильній роботі опорно-рухового апарату.
Гліцин також може знижувати окислювальний стрес і сприяти збільшенню рівня глутатіону в організмі, що, у свою чергу, може збільшувати запаси глікогену в м'язах і позитивно впливати на м'язову силу.
Рекомендовані продукти з гліцином
Гліцин – потреба організму
Визначення потреби у білках, зокрема у гліцині, може бути складним через те, що амінокислоти піддаються інтенсивним метаболічним перетворенням. Основою для оцінки потреби у білках може бути баланс азоту в організмі людини.
Потреба в амінокислотах, зокрема й у гліцині, може зростати у молодих людей у період активного росту. Вона також може бути більшою у вагітних жінок і матерів, що годують грудьми. На потребу може впливати також фізична активність і стан здоров’я – після перенесених хвороб і інтенсивних тренувань організму може знадобитися більше білка для відновлення дефіциту.
Які наслідки нестачі гліцину?
Нестача гліцину може призвести до розвитку метаболічних порушень, порушень роботи імунної системи, а також негативно вплинути на функціонування нервової системи та мозку.
Недостатнє споживання амінокислоти може виникати у людей, чий раціон погано збалансований. Дефіцит гліцину може спостерігатися, наприклад, серед людей, які дотримуються низькобілкової дієти, наприклад, веганської дієти, бідної на білки. Низький рівень амінокислоти також може спостерігатися у людей, які страждають на захворювання, що сприяють значній втраті білків.
Чим небезпечний надлишок гліцину в організмі?
Надмірне споживання гліцину може призвести до появи таких симптомів:
- діареї, нудоти, блювання;
- надмірної сонливості;
- відчуття млявості та загальмованості.
Гліцин у харчових добавках
Оскільки гліцин є ендогенною амінокислотою і широко доступний у багатьох харчових продуктах, що споживаються в щоденному раціоні, дефіцит цієї амінокислоти рідко спостерігається серед людей. Проте існують групи людей, схильні до недостатнього надходження гліцину, наприклад, спортсмени, які активно тренуються, або особи, які страждають на гіпоглікемію, для яких може бути необхідною суплементація цієї сполуки.
Амінокислота доступна, наприклад, у вигляді харчової добавки OstroVit Гліцин 200 г. До складу порошку входить виключно активний компонент – гліцин. Продукт не містить штучних барвників і консервантів. У одній упаковці знаходиться 200 г L-гліцину.
OstroVit Гліцин 200 г – це добавка, яка рекомендована особам, які прагнуть:
- покращити концентрацію та пам’ять;
- покращити стан шкіри;
- підтримати регенерацію м’язів;
- зменшити рівень втоми.
Гліцин може брати участь у транспортуванні глюкози та підтримувати регуляцію рівня цукру в крові. Продукт може покращувати чутливість до інсуліну, що особливо важливо для спортсменів.
Харчову добавку не можна використовувати як замінник (субститут) збалансованої дієти. Рекомендується збалансоване харчування та здоровий спосіб життя. 1 г порошку слід змішати з 150 мл води або соку та приймати приблизно за 30 хвилин до їди.
Дозування гліцину
Немає конкретних рекомендацій щодо добової норми споживання гліцину. Оптимальною дозою вважається 1 грам продукту.
Терапевтичні дози можуть починатися від 1 г речовини.
Прийом більших порцій добавок, багатих на гліцин, завжди слід узгоджувати з лікарем.
Гліцин – побічні ефекти та протипоказання
Гліцин вважається безпечною речовиною, яка не повинна викликати небажаних побічних ефектів. Однак слід бути обережними пацієнтам із нирковою недостатністю та порушеннями функції печінки. Гліцин не слід застосовувати особам із анурією. Крім того, амінокислоту не слід використовувати під час прийому лікарських засобів, що містять клозапін, оскільки гліцин може послаблювати їхню дію.
Бібліографія:
- Strzelecki D., Rabe-Jabłońska J. Wpływ augmentacji leczenia przeciwpsychotycznego glicyną na funkcje poznawcze u chorych na schizofrenię z dominującymi objawami negatywnymi. Farmakoterapia w psychiatrii i neurologii, 2010, 1, 15-21
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), Scientific opinion on Dietary Reference Values for protein, EFSA Journal, 2012, 10, 2557
- European Food Safety Authority (EFSA), Dietary Reference Values for nutrients. Summary report, EFSA supporting publication 2017, e15121 (update 2019)
- Glycine increases mRNA adiponectin and diminishes pro-inflammatory adipokines expression in 3T3-L1 cells, Eur J Pharmacol, 2008 Jun 10;587(1-3):317-21
- Multifarious Beneficial Effect of Nonessential Amino Acid, Glycine: A Review. Oxid Med Cell Longev. 2017
Data ostatniej aktualizacji: 10.01.2023